Hoppa till sidans innehåll
Foto: Michael Grenmarker Lasse Franck

Lasse Franck – sandalförbudets motståndare

14 OKT 2020 22:00
En kreativ låtskrivare och journalist med stor kärlek till boule. En lagspelare som ändå kan säga ifrån. Lasse Franck är en av de nya styrelsemedlemmarna som valts in i förbundet. Jag startar nu en serie om den grupp personer som styr svensk boule.
  • Skapad: 14 OKT 2020 22:00

Lasse Francks tillhör Gothenburg boulebangers. Favoritpositionen är läggare. Under SM 2017 i Vetlanda gick han till 8-delsfinal öppen singel. Där fick han möta Richard Nilsson som spelat VM final mot Dylan Rocher 2014 och erövrade ett brons i singel EM 2016. Rickard vann ganska komfortabelt. I DM har Lasse Franck bland annat ett guld i mixedtrippel. Han har varit ordförande i både Boulebangers och distriktet. Dessutom har varit anställd av bouleförbundet i 10 år.

Det var under 2000-talet som magasinet Svensk Boule blev snyggare mer lättläst och fick spännande reportage. Redaktören var Lasse Franck som annars mest jobbat som frilans. En återkommande kritik från honom under den tiden var att tystnaden var för stor.

-  En av de absolut viktigaste målsättningarna för den nya styrelsen är att förändra arbetssättet inom förbundet och att förkorta kommunikationsvägarna (och därmed svarstiderna) mellan medlemmar, föreningar, distrikt och förbundsstyrelse. I dagens digitala samhälle borde det gå ganska lätt och förhoppningsvis leder ett större inflytande över arbetet till ett större engagemang – till att fler spännande saker händer snabbare och att förbundet utvecklas i en mer tillfredsställande takt och riktning, svarar Lasse

Lasse Franck har varit med vid många internationell mästerskap. Han har assisterat förbundskaptener och landslag och varit med på kongresser både för Europeiska bouleförbundet CEP och det globala FIPJP. Under dessa år har han skapat kontakter och fått ett stort nätverk av bouleentusiaster från hela världen.

Franska världsmästaren David le Dantec blev Sveriges förbundskapten. Foto:Bill

- De var genom dessa kontakter vi kunde locka hit David le Dantec som förbundskapten och få EM i singel till Halmstad, berättar Lasse.

Vart tog alla damer vägen? Undrade Lasse i magasinet Svensk Boule 2008

- Jag tycker att det har gått åt rätt håll sedan dess. Vi ser numera till att könsfördelningen är jämn i FS och valberedningen och strävar efter att det ska se ut på samma sätt i våra kommittéer, konstaterar Lasse.

 - Det finns naturligtvis mycket mer att göra. I somliga delar av verksamheten är bristen på kvinnor fortfarande skriande (ta en titt på våra disciplinnämnder till exempel). Flera av våra bästa spelare är damer och ser man till våra landslag och deras prestationer är det damerna som har stått för den solklart övervägande delen av medaljskörden – men det var länge sedan en kvinna ingick i landslagsledningen, forsätter Lasse

- En oroande utveckling är att man på internationell nivå vill gå mot en ännu större uppdelning av könen och nu separeras också juniorernas pojkar och flickor, det vill Lasse att SBF försöker motverka.

Lasse använder cykelhjälm efter en krasch som kunde kostat honom livet. Nästan 50 stygn i ansiktet. Stygnen syns inte idag. Lasse Franck & hans muskler är hans rockband. Låten ”Nytt emellan oss” är som en Pink Floyd låt av Roger Waters med svensk text.  Ett starkt budskap, finkänslig framförd med musik från skickliga musiker.

-  Tyvärr går det inte så bra för bandet just nu. Vilket är synnerligen beklagligt med tanke på vilket sanslöst bra band det är. Gitarristen, keyboardisten, basisten och trumslagaren – de hör alla till Göteborgs allra bästa. Tråkigt nog var det länge sedan jag hittade inspiration nog att skriva nya låtar och ge dem någonting att jobba med. Jag hoppas på att det ska bli ändring på det snart, anser Lasse.

Lasse kommer just från styrelsemöte på Bosön. Här passerar Lidingöloppet och är en riktig jobbig del för många löpare. Förbundet måste bli bättre på att använda alla expert och resurser som finns i boulesverige tycker Lasse

- Målet är att långt fler än vi i styrelsen ska kunna vara med och forma förbundet med sina tankar och expertkunskaper, summerar Lasse.

Lasse vill avskaffa sandalförbudet och avslutar;

-  Även om vi är en rätt brokig skara individer i styrelsen delar vi den övergripande visionen om ett inkluderande och öppet förbund – och tack vare brokigheten har vi kunskaper, tankar och idéer som kompletterar varandra. Just den där brokigheten är det största skälet att jag älskar Boulesverige – att jag där får möta så många andra roliga, knäppa, intressanta och underbara typer än dem som finns på min egen bakgård

 

Inte många ärr syns efter nästan 50 stygn

Vill du veta mer om bandet Lasse Franck & hans muskler så har han sidor på Spotify, Facebook och flera låtar finns som video på Youtube.

 

 

Skribent: Bill Jakobsson
E-post: Adressen Gömd

 Ange alt-text här.

Quatre Boule är en del i Malmö Bouleallians.

Till MBA:s hemsida.

 

Quatre Boule på Facebook  

 

Bildresultat för vädersymboler

Vädret i Malmö

Bildresultat för youtube logga

Se boulefilmer från Youtube.

 

Postadress:
Quatre Boule Sällskapet - Boule
Birgitta Morau, Bettina Olssons väg 10
21837 Bunkeflostrand

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: birgitta.morau@gmail...

Se all info