Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jesper Orrbeck Reglerna för boule har ändrats

Nya nationella och internationella regler

03 APR 2021 23:36
Markera lillen! Är något vi kommer få höra av domare när det blir spel igen. Här kommer en sammanfattning av de regler som ändrats. Nya reglerna finns på Svenska Bouleförbundets hemsida, Dokumentbank, Regelbok.
  • Uppdaterad: 03 APR 2021 23:36

Storlek på spelområdet

Spelområden ska vara minst 15 meter långa och 4 meter breda för nationella mästerskap och internationella tävlingar. För andra tävlingar kan sanktionerande organ tillåta variationer av dessa minimått så länge de inte understiger 12 meter x 3 meter. När banområdet omges av barriärer måste dessa vara minst en (1) meter från spelområdets yttre gräns. Sanktionerande organ och domare har möjlighet att godkänna kortare avstånd.

Det är i ringen spelet börjar

I de fall fabrikstillverkad ring används ska den vara styv och ha en inre diameter på 50 cm. Hopfällbara ringar är tillåtna under förutsättning att de uppfyller FIPJPs krav. Ringen ska ritas (eller placeras) mer än 1,0 meter från hinder och minst 1,5 meter från en annan i spel varande ring eller lille. En ritad ring får inte vara mindre än 35 cm eller större än 50 cm i diameter. Dock ska den vara så stor att varje spelares fötter får plats i den.

Ringen och lille ska markeras. Spelarna måste markera lillen direkt efter utkastet och varje gång den förflyttas till en ny position. Ingen hänsyn kommer att tas till en omarkerad lille och domaren ska döma enbart efter lillens position på spelområdet.

Om den kastade lillen stoppas av en domare, en motståndare, en åskådare, ett djur eller av ett föremål i rörelse är den ogiltig och ska kastas om. Om den kastade lillen stoppas av en lagmedlem får motståndarlaget placera ut lillen på valfri godkänd plats.

Spelarens fötter måste vara helt inne i ringen och får inte vidröra dess kanter eller helt lyftas från marken förrän det kastade klotet har vidrört marken. Ingen del av kroppen får vidröra marken utanför ringen. Varje spelare som inte respekterar denna regel ska tilldömas bestraffning enligt § 35.

Som ett undantag, för de som har en funktionsnedsättning i fötterna/benen, kan tillåtas att stå med enbart en fot i ringen, men den andra foten får då inte vara framför foten i ringen. För spelare som spelar från en rullstol gäller att minst ett hjul (det på samma sida som kastarmen) ska stå inne i ringen.

 

Lillens avstånd till kortsida 0,5 meter och till sidolinje 0 meter

Avståndet mellan lillen och ringens innerkant måste vara minst 6 meter och maximalt 10 meter. t lillen ligger minst 0,5 meter från hinder och från banans kortsida, den måste också ligga minst 1,5 meter från en annan i spel varande lille eller ring. (Inget minimumavstånd krävs från ”sidlinjen” som delar av banorna eller dödlinjen vid sidan av banorna).

En lille som spelas ut över linje är död när de helt har passerat linjen. En utkastad lille får inte nudda linjen.

Om, efter ett utkast av lillen, ett första klot har spelats, har motståndarna rätt att ifrågasätta dess position utom i det fall lillen har placerats av en lagmedlem.

Placera lillen rätt så du inte får varning

Placeras lillen fel blir den som gör det varnad. Placera man lillen fel en gång till får hela laget gult kort vilket innebär att den som placerade lillen första gången får ett orange kort och ett klot annullerat.

Ingen paus mellan omgångar

Den första omgången av en match anses vara påbörjad i och med att lillen är utkastad, oavsett om den är giltig eller inte. Påföljande omgångar anses vara påbörjade i och med att det sista klotet i den föregående omgången har stannat.

Det är förbjudet för spelare att ta upp spelade klot innan omgången avslutats. Klot som plockas upp i slutet av en omgång, innan poäng överenskommits, är döda. Mot detta kan inga protester anföras. Om en spelare plockar upp ett av lagets klot från spelområdet medan dennes lagkamrater fortfarande har klot kvar, får de inte spela dessa.

Kom inte för sent till din match

Om en spelare kommer mer än 30 minuter efter att matchen börjat äger denne inte rätt att deltaga i matchen. En spelare som kommer till matchen då en omgång har påbörjats får inte deltaga i den omgången. Spelaren får endast deltaga i spelet från och med påföljande omgång.

Inte krav på enhetlig klädsel när det gäller färg

Kravet på klädsel är att man klart och tydlig ska kunna se klubbtillhörighet. Klubbmärke eller namn ska finnas på kläderna. Klädernas färg är numera oviktigt.

Ta bort klot som studsat tillbaka in på banan

Klot som dött ska tas bort. Tas det inte bort ska lagets spelare varnas. Motståndarna ska stå still och inte störa de som spelar. Om motståndarna ta bort klotet får dom varning för att dom stör spelaren.

I de nationella reglerna kan man få mer än en poäng varje omgång

Det lag som vid omgångens slut har ett klot närmast lillen har vunnit omgången och får tillgodoräkna sig lika många poäng som det antal klot laget har närmare lillen än motståndarnas bästa klot.

Regeln om att man inte får fukta klot eller lille är borttagen i de internationella reglerna. Samma gäller i de nationella.

 

Skribent: Bill Jakobsson
E-post: Adressen Gömd

 Ange alt-text här.

Quatre Boule är en del i Malmö Bouleallians.

Till MBA:s hemsida.

 

Quatre Boule på Facebook  

 

Bildresultat för vädersymboler

Vädret i Malmö

Bildresultat för youtube logga

Se boulefilmer från Youtube.

 

Postadress:
Quatre Boule Sällskapet - Boule
Birgitta Morau, Bettina Olssons väg 10
21837 Bunkeflostrand

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: birgitta.morau@gmail...

Se all info