Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bill Jakobsson Att skjuta kan man börja träna på tidigt

Skyttet i skottgluggen

29 JUN 2020 17:26
Nu ta vi sikte på skyttet. Är skotten viktigare än läggen? Ska man träffa på järnet? Många är duktiga skyttar men det är ändå kvinnorna som utmärker sig.
  • Uppdaterad: 29 JUN 2020 17:26

Det var under ett SM på 90-talet som jag såg Eva skjuta, kanske i Borås. På nio meter satte hon skotten, ett efter ett. En hög fin båge och en precision som skänkt ifrån gudarna. Jag minns att jag försökte se hur hon gjorde och kunde knappt bärga mig från att träna själv. Jag visste inte då att det var en av världens bästa skyttar jag såg. Eva Carlsson hade stora framgångar i landslaget under denna period och ett VM-silver i skytte i Kanada 2002. 

På senare tid är det Jessica Johansson som tagit över rollen med en annan teknik men med samma tävlingsinstinkt. Förra året vann hon öppen singel i SM och visade att både skotten och läggen tillhör de bästa i Sverige. Jessica tillhör också världseliten tillsammans med t ex fransyskan Cindy Peyrot som är grymt bra med en ganska ren teknik.

I min egen klass V55 finns det gott riktigt bra förebilder. Lena Hansen skjuter för Sundsvall i elitserien. Bodil Tjäderkvist visar att man trots smärtor kan sätta carreauer med finess. Eva-Karin Ingelstedt i Tyringe skjuter distinkt. I Tyringe finns det unga tjejer som skjuter riktigt bra precis som i Lillens vänners.

Bågen
Att skjuta med hög båge är väldigt vackert att se på men ett rakare hårt skott träffar oftare. Bågen med lite bakåtskruv ger dig större chans att stanna på klotet. Att hitta din egen perfekta båge är inte lätt men jag tror det är avgörande för en bra skytt.

Släppet
Många diskuterar släppet, dvs när klotet lämnar handen men jag är inte övertygad om att det är så avgörande. Jag frågade en gång Jonas Jakobsson om han hade något tips och han svarade att man skall hålla kula längre ut i fingrarna. Jag vet inte om han rätt men det borde ge bättre backspinn. Kroppen säger ibland ifrån när man missar och genast är det släppet som kompenserar.

 Förberedelse
Vad man gör innan skottet är personligt. Det viktigaste är att ha hög koncentration. Förra årets SM spelade jag trippel med Gert Olsson och Håkan Paaske. Gert och jag har helt olika sätt innan skotten. Gert går snabbt in i ringen och kastar snabbt  klotet. Jag står bakom ringen en stund för att öka koncentrationen och sedan in i ringen för att totalt fokusera på mitt skott. Håkan stannar upp mer än Gert innan skottet. En av de skickligaste Franmännen jag mötte i Korsika gjorde precis som Gert. Koncentrationen kom i huvudet när han gick till ringen.

Träning
Jag har försökt att förenkla alla mina rörelser innan skotten. Jag tror på att göra på samma sätt varje gång. Jag tänker på balansen men fokuserar på klotet som ska skjutas. Jag tränar vid lekplatser för vänja mig vid störande moment. Att filma sig själv sätter extra press och är bra träning inför tävlingar.

Träffen
Träffen är en annan historia. Jag har stått och medvetet försökt träffa snett. Jag har medvetet försökt att skjuta dubblar som en biljardspelare. Jag tror på denna träningen men resultatet är magert när man ska göra det på tävling. Att skjuta lillen är riktigt bra träning även om tillfällena vid tävlingsmatcher är få. På träning försöker jag alltid skjuta på järnet men på tävling kan jag snabbt anpassa mig och gå ner lite innan klotet.

Träffbild och målbild    Foto:Bill 

Det är nog bara i precisionsskjutning man kan vinna en match på skott. Läggen är viktiga.

 

Skribent: Bill Jakobsson
Epost: Adressen Gömd

 Ange alt-text här.

Quatre Boule är en del i Malmö Bouleallians.

Till MBA:s hemsida.

 

Quatre Boule på Facebook  

 

Bildresultat för vädersymboler

Vädret i Malmö

Bildresultat för youtube logga

Se boulefilmer från Youtube.

 

Postadress:
Quatre Boule Sällskapet - Boule
Birgitta Morau, Bettina Olssons väg 10
21837 Bunkeflostrand

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info