Hoppa till sidans innehåll

Vänskapskampen mellan SSBF-Danmark inställd

12 MAR 2020 15:50
Det blir spel inget spel i Jutan, Helsingborg. Det är Coronaviruset som sätter käppar i hjulet. Det är ett bra beslut men tråkigt för oss som vill spela. Pesten hade inte lika avskräckande effekt och danska trupper anföll Sverige 1710.
  • Uppdaterad: 12 MAR 2020 15:50

I Malmö rådhus landstings sal hänger en sevärd tavla målad av Gustaf Cederström. Den förställer Magnus Stenbock som talar till folket i Malmö den 27 september 1709. Magnus Stenbock räddade Skåne från att återigen bli danskt genom att slå danskarna 1710 vid Helsingborg. Danskarna hade då invaderat hela Skåne utom Malmö. Kungen Karl den tolfte satt i exil i Turkiet efter nederlaget i Poltava och pesten hade kommit med ett skepp till Stockholm.

Den danska invasionsarmén leddes av generallöjtnant Jörgen Rantsau. Arméerna var jämstarka och kriget böljade fram och tillbaka och det var en miss i kommunikation till sina generaler som till fällde avgörandet till svensk fördel. Danskarna  förskansade sig bakom Helsingborgs murar och Magnus Stenbock väntade med belägringen och lät danskarna fly till Helsingör.
– Helsingborg är inte värd en redig svensk blodsdroppe att slåss för, menade Magnus Stenbock. En ryttarstaty av Stenbock kan numera ses på Stortorget.

Magnus Stenbock  införde också beväpnande avspärrningar på de stora landsvägarna i gränslandet mot Skåne för att stoppa Pesten. Resande till Skåne frän övriga svenska län var tvungna att visa ett sundhetspass och låta sina tillhörigheter rökas. Norges konung utfärdade dekret för att  förhindra att sjukdomen kom in i Norge. Varje svensk som försökte komma över gränsen skulle skjutas och liket begravas "dybt i jorden paa samme Sted". Pesten dödade över 20 000 (40%) av Stockholms invånare. 

Numera är det Coronaviruset som härjar och freden mellan Sverige och Danmark är stark. En tradition i denna vänskapliga anda mellan Skåne och Danmark är de årliga mötena mellan SSBF och Danmark i Boule. Traditionsenligt börjar detta möte med ”hygge o morgonmad” kl 8. Första mötet skulle i år ske i Helsingborgs boulehall, Jutan. Nu skjuts ”landskampen” mellan Skåne och Danmark på framtiden.

Sydsvenska bouleförbundet kommer försöka hitta ett ny datum. SSBFs trupp består till hälften av Malmöbor. Michael Uppström, Michael Nilsson, Bill Jakobsson och Matts Linden bildar ett fyrmanna lag. Jonny Patron, Håkan Berg, Yngve Evaldsson och Dan Edman samt Gert Olsson, Leif Ljungsryd, Håkan Paaske och Jaime Higa bildar de två andra. På pappret en stark uppställning där de flesta spelar boule på elitnivå i Quatre Boule och Kärnan.

Dan Edman som spelat i Kärnans öppna elitlag är numera veteran men har valt att spela för öppna elitlaget Ronneby i år. En grymt bra läggare och taktiker som vet hur man skapar bra energi i laget.
Han tillhörde också det svenska trippellaget som vann i Travemünde och sedan tog SM-titeln året efteråt. Matts Linden från Lillens vänner är en mycket komplett boulespelare.

Danmark har följande trupp. Lag 1. Thomas Hartmann KPK, Kenneth Budal Larsen  Hvidovre, Brian Fuglsang Hvidovre och Jesper Sele Odense. Lag 2. Lars Schæfer Odense, Christian Andersen-Nielsen Hedebo, Claus Berthelsen Holbæk och Henrik Vedel Brabrand. Lag 3 Jørgen Büchert  Starmaster's, Benny Koch Hvidovre, Angel Martinez Hvidovre och John Saxild Korsør. Det är bara den kompletta spelaren Henrik Vedel som kommer från Jylland. Jesper Sele och Lars Schaefer är från Fyn. Alla övriga är från Själland.

Brian Fuglsang, Christian Andersen-Nielsen och Henrik Vedel representerade Danmark i EM 2019 tillsamman med Torben Vous som inte finns med  denna gång. Alla fyra var också med när Danmark tog både 1:a och 2:a platsen i 2019 Nations Veterans Cup.

Skribent: Bill Jakobsson
Epost: Adressen Gömd

 Ange alt-text här.

Quatre Boule är en del i Malmö Bouleallians.

Till MBA:s hemsida.

 

Quatre Boule på Facebook  

 

Bildresultat för vädersymboler

Vädret i Malmö

Bildresultat för youtube logga

Se boulefilmer från Youtube.

 

Postadress:
Quatre Boule Sällskapet - Boule
Birgitta Morau, Bettina Olssons väg 10
21837 Bunkeflostrand

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info