Hoppa till sidans innehåll

Varbergs strandcup 2020?

22 MAR 2020 20:31
Ibland måste man få drömma. Vi kan hoppas att Varbergs Strandcup spelas som vanligt i slutet av Juni. Vi kan drömma om vackert väder och bra boule. Jämte SM är detta årets höjdpunkt.
  • Uppdaterad: 22 MAR 2020 20:31

Varbergs Strandcup är något att längta till. De senaste två åren har det varit strålande sol i denna Halländska badort. Boulebanan ligger ett stenkast från Varbergs fästning och havet. Åt söder passerar man första nakenbadet för damer, Kärringhålan. Nästa är också för damer, Skarpe Nord. Det är först en km längre bort herrarnas motsvarighet. Goda hopp finns. Fortsätter man söderut kommer man till berömda Apelviken med många fina restauranger.

 

Här dog den viktiga danska fältherren av ett kanonskott.    Foto:Bill 

Redan på 1500-talet sköt man kulor i Varberg. Dessa avfyrades från kanonen och en av dem träffade den mycket framgångsrike danska fält herren Daniel Rantzau. Det var svenskarna som sköt från Varbergs fästning eller Varbergs slott som det kallades på denna tid. Ett minnesmärke finns på kullen rakt ovanför boulebanan över händelsen.

Utsikten är magnefik och fungerade säkert bra som vårdkase.  Foto:Bill

Varberg fästning grundlades redan på 1200-talet. Platsen var redan då känd som berget med vårdkase. Kasen sattes i eld om någon fara hotade och varnades området. Klippan med vårdkasen Warhdberg blev senare namnet på slottet, Varberg.

 

Platsen där Strancupen spelas  syns framför Varbergs slott.  Foto:Bill

 Det var Greve Jakob av Halland som lät bygga fästningen.  Han var en av 9 adelsmän som mördat den danska kungen Erik Klipping och förklarats fredlösa. Borgen skulle skydda Greve Jakob. Den norra slottslängan är kvar från denna tid.

Rune Eliasson spelade för kulknappen när han bodde i Varberg

Under 1300-talet överlämnades fästningen till Norge och blev kungligt slott. Magnus Eriksson, Albrekt av Mecklenburg och drottning Margareta kunde man möta på slottet under denna era. Under 1400-talet tog bergsmannen Engelbrekt från Norberg slottet under sin räd i Danmark. Han var ju egentligen en frihetskämpe och avsatte den nordiska kungen Erik av Pommern.

 

Under 1500-talet var fästningen danskt men stormades av svenskarna och intogs 1565, återtogs 1569. Den danska kungen Christian IV insåg att fästningens försvar måste förstärkas. Kanoner och skjutvapen ersatte armborst och pilbågar. Under 1600 talet förstärktes murar och blev ett av Europas starkaste försvarsverk. Från år 1645 blev den svensk.

 

En av två vattenbärare i Brunnsparken    Foto:Bill

Staden Varberg ligger inte långt från Fästningen. Här kan man äta Japansk på Nami, Grekiskt på Zorba eller husmanskost på mysiga Wärdshuset. Utanför ligger Brunnparken med konstverket vattenbärarna av Knutte Wester. Om man sedan passerar kyrkan, stadshotellet och följer Kungsgatan mot Rosenfredsskolan kan man hitta stans största konstkritiker med riktigt fina konstverk i trädgården. I Rosenfredsskolan lades grunden till nationernas förbund i början av 1900 talet. Det som senare blev FN och strax väster om skolan ligger hålan där Strandcupen spelas.

Platsen som vi hoppas är fylld med glada boulespelare sommaren 2020.  Foto:Bill

Hoppas vi får spela Varberg Strandcup även sommaren 2020.

Skribent: Bill Jakobsson
Epost: Adressen Gömd

 Ange alt-text här.

Quatre Boule är en del i Malmö Bouleallians.

Till MBA:s hemsida.

 

Quatre Boule på Facebook  

 

Bildresultat för vädersymboler

Vädret i Malmö

Bildresultat för youtube logga

Se boulefilmer från Youtube.

 

Postadress:
Quatre Boule Sällskapet - Boule
Birgitta Morau, Bettina Olssons väg 10
21837 Bunkeflostrand

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info